Surun kohdatessa
Autamme hautajaisjärjestelyissä
Hyvä omainen, haluamme auttaa teitä hautajaisten järjestelyissä.
Surun kohdatessa hautajaisjärjestelyt aloitetaan ottamalla yhteys hautaustoimistoon ja kotiseurakuntaan.
Seurakunnan kanssa sovitaan hautausaika ja -paikka, pappi, kanttori ja muistotilaisuuspaikka sekä mahdollinen tuhkausaika.
Hautaustoimiston kanssa sovitaan kuljetuksista ja valitaan arkku ja uurna. Jos vainaja haudataan sukuhautaan, niin muistomerkin siirrosta voidaan sopia hautaustoimiston kanssa, joka välittää kyseiset tiedot seurakuntaan.
Hautauslupa ja kuolintodistus
Siunaaminen ja hautaus voidaan suorittaa, kun hautauslupa on saatu. Hautauslupa todistaa sen, että hautaamiselle ei ole juridisia esteitä. Hautajaisjärjestelyt voidaan aloittaa, vaikka hautauslupaa ei ole vielä saatu.
Hautauslupa tulee toimittaa seurakuntaan, jossa arkkuhautaus tai tuhkaus toimitetaan. Hautausluvan hoitaa eteenpäin joko omainen tai hautaustoimisto.
Kuolintodistuksen saa sairaalasta vainajaa hoitaneelta lääkäriltä. Hoitolaitos (lääkäri) kirjoittaa ja toimittaa kuolintodistuksen väestötietojärjestelmään virkateitse.
Kuolinsyytä ei tarvitse ilmoittaa tarvittavissa pankki- ja virastoasioinneissa (poikkeuksena henkivakuutus). Rekisteriviranomaisilta saatavalla virkatodistuksella voi hoitaa vainajan virastoasiat.
Suruviestin tiedottaminen
Omaiset tiedottavat kuolemasta sukulaisille, ystäville, työnantajalle, taloyhtiölle, pankille ja vakuutusyhtiölle.
Hautajaiset
Omaiset voivat valita toimitetaanko arkku- vai uurnahautaus sekä pidetäänkö yleiset vai hiljaiset hautajaiset. Näissä asioissa on hyvä huomioida vainajan toiveet.
Hautajaisiin tarvitaan yleensä kuusi (6) kantajaa. Kantajat on hyvä sopia hyvissä ajoin etukäteen.
Uurnahautauksessa arkku siirretään takaisin kylmiöön siunauksen jälkeen. Hautaustoimisto huolehtii arkun tuhkaukseen. Kukkalaitteiden laskupaikasta sovitaan erikseen.
Valokuvauksesta voidaan sopia järjestelyiden yhteydessä.
Kukat tilaisuuteen: arkkukoriste, kukkalaitteet/seppeleet, muistotilaisuuskukat.
Pitopalvelun varaaminen. Halutessanne voimme hoitaa järjestelyt puolestanne.
Suruliputus
Suruliputus suoritetaan kuolinpäivänä tai seuraavana päivänä. Lippu pidetään puolisalossa auringon laskuun saakka.
Hautajaispäivänä lippu on puolisalossa ainakin siunaustilaisuuden päättymiseen asti. Virallisina liputuspäivinä suruliputus tehdään samalla tavalla, mutta siunaustilaisuuden päätyttyä lippu nostetaan kokosalkoon.
On hyvä muistaa, että lippua puolisalkoon nostettaessa ja puolisalosta laskettaessa käytetään lippu ensin kokosalossa.
Hautauksen jälkeen
Hautajaisten jälkeen laitetaan kiitosilmoitukset valittuun lehteen tai hautajaisväelle lähetetään kiitoskortti.
Muistomerkin suunnittelu ja valinta tai kaiverruksien sopiminen hautaustoimiston kanssa.
Perunkirjoitukset tulee hoitaa kolmen kuukauden (3 kk) kuluessa kuolinpäivästä. Me huolehdimme toimeksiannon yhteistyökumppanillemme, joka hoitaa perunkirjoituksen ammattitaidolla.
Perunkirjoituksen toimittamisvelvollisuus on ensisijaisesti henkilöllä, jonka hallussa kuolinpesä on. Perukirjaan luetteloidaan kuolinpesän osakkaat, vainajan varat ja velat perintöverotuksen selvittämistä varten.
Muuta huomioitavaa tai irtisanottavaa: puhelinliittymä, TV-lupa, sähköt, jäsenyydet, postit, vuokrasopimus jne.
Perunkirjoitukset
Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen on toimitettava perunkirjoitus. Perunkirjoituksesta säädetään Suomen laissa perintökaaressa. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, johon luetteloidaan mm. kuolinpesän osakkaat sekä varat ja velat. Perunkirjoituksen toimitusvelvollisuus on sillä kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa jäämistöomaisuus on. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen (3) kuukauden kuluessa kuolinpäivästä.
Perunkirjoitus toimitetaan perintöverotusta ja perinnönjakoa varten. Kansankielisesti perukirja on kuolinpesän veroilmoitus. Perukirjan pohjalta myös perinnönjako on helpompi tehdä. Perunkirjoituksen toimittaa kaksi uskottua miestä. He arvioivat omaisuuden arvon ja merkitsevät sen perukirjaan. Pesänilmoittaja puolestaan antaa uskotuille miehille tiedot pesän varoista ja veloista.
Perunkirjoituksen hoitaminen
- Yhteydenotto hautaustoimistoon.
- Kuolinpesän tilanne käydään yhdessä läpi yleisellä tasolla.
- Asiakirjan laatiminen: Tietojen kirjaaminen ylös, asiakirjojen ja liitteiden (esim. sukuselvitys) hankkiminen ja perukirjan tarkistaminen.
- Sovitaan perunkirjoitustilaisuuden aika ja paikka.
- Kutsujen lähettäminen pesänosakkaille perunkirjoitustilaisuuteen.
- Tilaisuudessa tulee olla läsnä ainakin pesänilmoittaja ja uskotut miehet.
- Perukirja toimitetaan liitteineen verotoimistoon.
Yhteydenotot perunkirjoitukseen liittyvissä asioissa:
Perunkirjoittaja Satu Sakko
Puh. 040 561 7399
Lakimies Matti Leinonen
Puh.044 349 9495